Sport en dans bij Parkinson

Uit onderzoek is gebleken dat bewegen een positief effect heeft op de ziekte van Parkinson. Bewegen zou de progressie van symptomen van Parkinson kunnen vertragen en heeft ook invloed op het lopen, de cognitieve functies en daarmee de kwaliteit van en het plezier in leven.

De proefles van 19 oktober 2023 werd super ontvangen en we zijn vanaf 26 gestart met de pilot van 5 lessen. Daarna ga ik evalueren om te kijken of ik in blokken of regulier de activiteit ‘bewegen op muziek met Parkinson’ blijf aanbieden. Locatie: groepszaal Sport 2000, Hamersveldseweg 80, Leusden. Andere locatie op aanvraag. In de training besteed ik aandacht aan conditie, kracht en lenigheid.

De pilot ‘bewegen op muziek met de ziekte van Parkinson’ eindigde 23 november 2023.

Wat een mooie groep mensen! Heel dankbaar voor hun keuze ’te durven’ meedoen. En wat fijn dat ze er zelfs voor kozen gedurende de rest van de week nog meer te bewegen.

Bedankt Sport2000 Leusden dat jullie de groepszaal ter beschikking stelden. En ook mijn collega Miriam Loef voor de gastvrijheid die deze mensen als zeer prettig hebben ervaren.

11 januari 2024 start er week een blok van 5 lessen. Dan zal ik aandacht geven aan bewegen op muziek maar ook een stukje spel en passende krachttraining.

info: training@martinedufloo.nl

Dank je wel Jettie Van Kooten voor onderstaand review. Je hebt precies omschreven wat het doel van de pilot was.

Review

Eerlijk gezegd twijfelde ik toen ik het artikel van Martine in de krant las.

Het leek me wel leuk, bewegen of dansen op muziek voor mensen met de ziekte van Parkinson.

Maar kon ik dat nog wel?

Bijna vijf jaar geleden werd bij mij de ziekte geconstateerd en ik was er sindsdien niet bepaald soepeler of fitter op geworden.

Dat bewegen heel belangrijk is voor Parkinson patiënten wist ik wel, maar doe het maar eens!

Ondanks mijn aarzeling meldde ik me aan.

Meteen bij binnenkomst was de twijfel verdwenen.

Martine verwelkomde ons met koffie of thee, en een grote glimlach! Ze vertelde iets over zichzelf en vroeg ons hetzelfde te doen. Het ijs was gebroken.

De les begon en meteen was duidelijk dat iedereen mee kon doen.

Martine paste onmiddellijk de pasjes en oefeningen aan op het niveau van ieder persoon. En wij als groep hadden respect voor elkaar.

De sfeer was heel goed, er werden grapjes gemaakt. En ik had aan het eind van de les een grote glimlach op mijn gezicht.

Mensen die dit lezen zou ik willen zeggen: Doe het maar eens, zet die eerste stap.

Jettie (69)